dilluns, 15 de setembre del 2014

L'endemà

Article que he escrit pel Periòdic d'Andorra aquest mes de setembre.


Estrenar-me escrivint en aquest mitjà en un dia com avui, l’endemà de la Diada, em fa especial il·lusió. Avui és un dels “endemà” importants que hem de viure la població catalana. L’èxit de participació de la Via Catalana d’enguany, en forma de V a Barcelona, ens fa llevar-nos avui amb les piles carregades, amb un gran somriure i no només als llavis, i amb aquella agradable sensació de satisfacció.
Avui, la població catalana sabem que estem fent bé la feina i n’estem orgullosos. Avui, Catalunya és notícia arreu del món, en coneixen el nostre esforç, la nostra perseverança i, sobretot, les nostres raons. Avui, iniciem aquella esprintada que ens ha de dur a participar massivament a les urnes el proper 9 de novembre per tal de que tothom pugui expressar la seva voluntat pel que fa al país on viu i al país que estima.
Els que vivim a Catalunya, i en especial els que us som veïns de l’Alt Urgell, coneixem bé la realitat andorrana, i malgrat que provablement, l’ús de la llengua catalana no arriba actualment als nivells desitjats a Andorra, ens enveja que sigueu l’únic estat amb el català com a llengua oficial. N’envegem l’autonomia i sobirania de que gaudiu, i la importància que tenen les institucions pròpies que us defineixen i identifiquen. Perquè sou un estat, un estat propi i avanceu marcant vosaltres mateixos el vostre rumb, sense esculls ni ningú que us posi pals a les rodes.
Catalunya és un país cívic i responsable, pacífic i amb maduresa, amb gent que creiem fermament en la democràcia. Aquests són els principals trets que Catalunya exporta avui al món, lluny de ridiculeses com prohibir presentacions de llibres confonent realitat i politització amb novel·la de ficció històrica i aventures, greu confusió per un estat amb tan llarga trajectòria històrica, com és el regne d’Espanya!

Avui també tindrem un endemà, i cal que a cada endemà seguim treballant fort per fer possibles aquells “endemà” tant i tant importants que ens esperen a Catalunya els mesos vinents, però sobretot per fer realitat i esmerçant-nos en cada dia, i cada avui.